Február 14. Valentin nap vagy Bálint nap, kinek ahogy tetszik. Egy biztos, hogy ezen a napon a párok, ajándékokkal, meghitt programokkal, édes szavakkal ünneplik szerelmüket, amely a járványhelyzet okozta korlátozások miatt valószínűleg még meghittebb lesz idén, ugyanis a gyertyafényes koccintáshoz és a romantikus hangulathoz nem kérhetjük éttermek vagy szállodák segítségét. De nem is baj, legalább egy kis kreatívkodásra sarkallja a sok (szükséges) korlátozástól kissé megszürkült hétköznapjainkat. És ha a vacsi, dekor és ajándék ötlet már megvan, segítünk, hogy a Valentin napi körmök is meglegyenek, mint tökéletes kiegészítői ennek az estének.

 

A VALENTIN NAP TÖRTÉNETE

A Valentin-nap korai nyomait egy pogány ünnepben lelhetjük meg, az ókori Rómában, Lupercakia ünnepén, február 15-én. Ezen az ünnepen egy faládában összegyűjtötték a lányok neveit, amiket fiatal és nőtlen férfiak húztak aztán ki. Az így létrejövő párok egy ideig egymással jártak, és előfordult, hogy valóban egymásba szerettek. Ha komolyra fordult a dolog, akkor a következő év ünnepén össze is házasodhattak.

De hogyan vált a pogány tavaszünnep Valentin-nappá? Ki is volt Valentin? A legendák szerint ő egy kivégzett római pap volt, akit később szentté avattak. Időszámításunk szerint 270 február 14-én halt mártírhalált, pont azon a napon, amikor a pogány szerelmi sorsjátékokat is tartották. Az ő emlékére Kr. u. 496-ban Gelasius pápa elrendelte, hogy az addigi Lupercalia ünnep helyett egy nappal korábban, február 14-én Szent Valentinre emlékezzenek, akit II. Claudius császár idején, a III. században börtönöztek be, mert ellenezte a császár azon döntését, hogy a fiatal férfiak ne nősüljenek meg. A császár úgy gondolta, hogy a nőtlen férfiak jobb katonák, mint családos társaik, a pap pedig nyíltan ellenezte ezt a döntését. A legenda szerint imájával meggyógyította a börtönőr lányát raboskodása idején, visszaadta látását és kivégzésének napján üzenetet írt neki, amit így írt alá: “A Te Valentinod”.

Valentin magyarul Bálintot jelent, ezért nálunk Bálint-napként is szokták emlegetni. A naptárban napjainkban már mind a két név szerepel. Hazánkban a 90-es évektől vált egyre népszerűbbé a szokás, hogy ezen a napon meglepjük kedvesünket különböző romantikus módon.

Manapság február 14.-én már nem csak egy-egy kedves üzenet emlékeztet a szerelmünk megünneplésére hanem az üzletekben használt dekorációktól kezdve, az afrodiziákumokkal megspékelt éttermi menükig minden. Idén úgy alakult, hogy a legtöbb ilyen jópofa kis körítést ezen a napon nélkülöznünk kell, de a körmeinket azért öltöztethetjük Valentin napi köntösbe. Ehhez gyűjtöttünk pár ötletet.

SZIVECSKÉK NUDE KÖRMÖKÖN

A legklasszikusabb és leggyakrabban kért köröm ilyenkor a nude, amelyre általában piros vagy fekete szivecskék kerülnek. Egyszerű és nagyszerű megoldás ez arra, hogy kezeinken viseljük a szerelmesek ünnepének legegyértelműbb szimbólumát.

szivecskés köröm

MINTÁK ÉS FELIRATOK

Valentin nap ihlette körmeinket a halvány rózsaszín, fehér és fekete kombinációiból is elkészíthetjük, egy love felirat és/vagy pár szivecske pedig csak felteszi arra a bizonyos i-re a pontot.

SZÍNES SZÍVEK

A szív motívum a szivárvány bármely árnyalatában eléri körmeinken a várt hatást. És akár egy ombre alapra is kerülhet.

BURGUNDI KÖRMÖK

Ha körmeinken szeretnénk előrevetíteni a meghitt, esti, összebújós borozgatás hangulatát, akkor nem is kérdés, hogy a burgundi szín a tökéletes választás.

PINK ÉS PIROS

A pink és a piros színkombináció annyira erősen együtt jár a fejünkben a szerelmes, romantikus gondolatokkal, hogy gyakorlatilag bármilyen motívummal hívhatjuk Valentin napi körömnek.

NUDE ÉS PIROS

Erre a színkombinációra is igaz, hogy fejünkben összekapcsolódik a szerelmes gondolatokkal, így bármilyen mintával vagy akár csillámmal variálva is bátran válasszuk februárra, ha szeretnénk, hogy a Valentin napunkra emlékeztessen egész hónapban.

 

Ha te is szeretnéd felkészíteni a körmeidet az idei Valentin napra, akkor foglalj hozzánk időpontot.

 

FOGLALJ IDŐPONTOT ONLINE! │ COCO NAIL STUDIO

Szerző: Balogh-Molnár Enikő

Fotó • unsplash, pinterest